Пропусни навигацията.
Начало

Повишават таксите в университетите

Ръководствата на университетите ще повишат семестриалните такси с около 12 на сто, стана ясно вчера. Това се налага заради увеличението на издръжката на студентите, която се плаща от държавата. Според Закона за висшето образование ректорите могат да искат от студентите такса в размер до 30 % от парите, които дава правителството.

В момента университетите просто искат таксите да бъдат актуализирани, обясни председателят на Съвета на ректорите Борислав Борисов. Той допълни, че колегите му са поискали да приемат и повече кандидати през предстоящата академична година.

От Съвета на ректорите коментираха още, че едва ли ще има някое висше училище в страната, което да се съгласи да приеме висш духовен институт за свой факултет. Такова предложение направи в четвъртък образователният министър Даниел Вълчев. Той дори обеща половин милион лева на всеки университет, който приеме преподаватели и студенти в подобен факултет.

И ректорите, и министърът обаче са категорични, че обучението там трябва да е светско, докато духовните училища държат на религиозната част и предвиждат техните студенти да станат преподаватели по вероучение в средните училища. "Образованието у нас е светско. Но щом искате да делим децата и втория час например мюсюлманчетата да отиват в една стая, християнчетата в друга, добре", каза Даниел Вълчев по повод предложението за задължително вероучение в средните училища.

Министърът отново предложи да бъде проведен референдум за реформата в образователната система. Така българите ще кажат точно какво очакват от закона за средното образование, предложен от министерството и атакуван от различни неправителствени организации и дори от Българската православна църква, смята Вълчев.

 <-->

Луксозни уреди за масаж,

Луксозни уреди за масаж, масаж в областта на шията, раменете, гърба, кръста, седалищната част на бедрата, прасеца и краката.